Disciplină și Creativitate

De ce?

Dacă nu reușești să pui ordine în ce vine peste tine, nu numai că nu apuci să faci nimic din ce contează, dar nici măcar nu ții pasul cu ce vor ceilalți de la tine, ducând la supraîncărcare, promisiuni încălcate, termene ratate, stress, anxietate și burnout.

Luptându-te cu fluxul nesfârșit de muncă, ca și cum ai bea dintr-un hidrant, numai creativ nu vei mai apuca să fii. La limita plutirii nu există decât a mai rezista încă o zi, privind cu jind la dimineața târzie de sâmbătă. Nu e singurul fel în care creativitate și disciplina sunt legate mai strâns decât ar părea la prima vedere. Dar, să le luăm pe rând.

edited.jpg

Disciplina


Când vorbim de disciplină vorbim despre dorința și abilitatea de a-ți înțelege, ordona, și, din ce în ce mai mult, controla efortul și investiția de timp și de energie. Primul hop, și unul dintre cele mai importante, e să fii sincer cu tine și să știi că vrei asta. Eu am avut ani întregi în care nu am vrut. Dacă m-ai fi întrebat, poate aș fi zis da, e bine să fii disciplinat, dar de fapt eu nu credeam în asta, credeam în flexibilitate, credeam în discuții ad hoc, în a sta mai mult dacă e nevoie, în a schimba totul oricând, în a reacționa la orice cerință sau stimul atunci pe loc. Valorificam această flexibilitate extremă pentru că lucram într-un context dinamic, cu echipe mici, și era nevoie de improvizație. Ce nu știam atunci era că disciplina, atunci cănd e făcută cum trebuie, nu elimină flexibilitate, nu elimină creativitatea, ci dimpotrivă. Nu vorbim aici despre a ne transforma în niște mașini plicitisitoare și super birocratic care nu știu nici să se uite pe geam fără să-și pună un task în calendar. Nu despre asta e vorba.

Principiile de bază

Bun, începem cu începutul. Dacă vrei să capeți și să te antrenezi în a fi disciplinat, trebuie să începem cu trei principii de bază:

 1. Ritmul e mai important decât conținutul

 2. Întotdeauna ai o listă

 3. Întotdeauna te întorci la lista aia


Le luăm unul câte unul și le explicăm.

Ritmul e mai important decât conținutul”. Ce înseamnă asta? Conținutul e ceea ce se discută și cu cine. Când prioritizezi conținutul, începi ședința cu 10 minute mai târziu pentru că încă nu a venit toată lumea. Când prioritizezi conținutul, termini ședința cu 30 de minute mai târziu fiindcă Mihăiță a adus un subiect fără legătură în discuție. Când prioritizezi conținutul, ieși din agenda stabilită pentru că Maria nu știe să se oprească din vorbit. Pe de altă parte, când prioritize ritmul, ședința începe la timp, cu cine e în cameră. Dacă se iau decizii și unii nu sunt prezenți, asta e. Dacă se aduce în discuție un subiect neprevăzut, vorbitorul este ferm dar politicos oprit și rugat să își pună el o ședință despre asta când vrea el. Dacă s-a terminat timpul și nu s-a discutat tot ce era planificat, asta e, rămâne pe data viitoare, și trebuie să ne învățăm să fim mai eficienți. Primul principiu, și prima schimbare, e să înveți să prioritizezi ritmul deasupra conținutului. Da, sună brutal, sună chiar stupid pe la colțuri, însă trebuie, pentru că altfel nu vrei reuși să faci schimbarea. Dacă accepți o excepție le accepți pe toate. Azi îl așteptăm pe Mihăiță că e băiat bun deși întârzâie 15 minute, mâine nu o întrerupem pe Maria ca să nu o supărăm, și așa nu faci nimic, și nimeni nu învață nimic. Atât tu, cât și cei din jurul tău, trebuie să vadă și să simtă concesecințele negative concrete ale lipsei lor de punctualitate și de organizare. Dacă tu zici că vrei să fii disciplinat, dar de fapt tu faci excepții peste excepții, și nici pe tine nici pe ceilalți nu vă doare lipsa de disciplină, atunci nu aveți niciun motiv să schimbați ceva, sunt doar vorbe goale. Vezi mai încolo cum poți face lucrurile astea cu fermitate dar fără a deveni absurd și fără a pierde din vedere nici rezultatul final.

Întotdeauna ai o listă”. Ce înseamnă asta? Lucrurile importante de care trebuie să te ocupi în perioada următoare (săptămână, zi, lună) le ai scrise pe o listă ordonată în ordinea priorității.

Întotdeauna te întorci la lista aia”. Ce înseamnă asta? Lista e vie. Cum ai ceva timp disponibil, te uiți pe listă și vezi acolo care e item-ul la care ar trebui să lucrezi. Când cineva vrea ceva de la tine, când vrea să adauge ceva pe lista ta, te uiți la listă și iei o decizie conștientă dacă are loc, unde anume îl pui, dacă accepți dacă negociezi. Cum se schimbă orice, reflecți schimbarea în scris, astfel încât în listă poți să ai încredere în orice moment.

Cum arată lista? Puțin mai jos, la Unelte.

Primele probleme

Te vei lovi de probleme din prima zi. Prima problemă va fi că uiți, și vei uita, pentru că nu ai obiceiul format. Dacă de exemplu vrei să verifici lista în fiecare dimineață, înainte de orice altceva, acest obicei îți va lua în medie 21 de zile de repetiție continuă pentru a se împământeni. Cum ratezi o zi, o iei de la capăt și până atunci vei uita, și iară vei uita. Îți vei zice seara că de mâine începi, a doua zi în drum spre muncă îți zici că da, azi fac listă, însă când intri în birou te oprește cineva la o discuție, sau te apuci de răspuns la un mail, ai clipit de două ori, e ora 6 seara, și iară nu ai făcut nicio listă. Până ce devine obicei, fă tot ce poți ca să te “forțezi” să faci asta. Pune-ți reminder pe telefon, postit-uri pe monitor, orice funcționează ca să-ți aduci aminte.

O altă greșeală e să încerci să-ți mărești viteza, productivitatea, din prima. Îți zici că da, acum am listă, hai să pun multe pe ea, pentru că organizat fiind, voi produce ca un zmeu. Greșit. Viteaza ta nu se va mări deloc la început, poate chiar puțin va scădea. Fii modest, pune mai degrabă mai puține lucruri pe listă, lasă-ți timp suficient pentru ele. La început, nu e despre productivitate, e despre predictibilitate. Întâi formează-ți obiceiul, să-ți intre în sânge, și după aia accelerezi. Crawl before you walk before you run.

A treia problemă va fi interacțiunea cu ceilalți. Vei fi reticent să le ceri punctualitate, să le zici nu uneori când vor ceva de la tine, să-i întrerupi când ies din agendă, însă trebuie să o faci și pe asta. Ca să fie mai ușor, anunță-i din timp. Dacă vrei să vină la timp, pune-le ședința cu 3 zile înainte, dă-le agenda din timp, dă-le un reminder cu o zi înainte, dă-le meetings notes după etc. Oferă un cadru predictibil, organizat, și dacă nu se adaptează ei singuri, atunci oricum îți va fi ție mai ușor să le ceri să se adapteze. Una e să o întrerupi pe Maria din vorbit că așa vrei tu (cine ești tu?), alta e să începi frumos ședința recapitulând agenda, întrebându-i pe toți dacă e ok, și apoi când peste 20 de minute Maria vorbeste în afara agendei să-i atragi politicos atenția să s-a abătut și că dacă dorește să discute acel subiect să-l propună pentru data viitoare. Deodată nu mai e un conflict între tine și ea, e despre bunele practici anunțate și discutate din timp. Abilitatea ta de a confrunta, politicos dar ferm, îți va fi importantă în general, ca lider, aproape în orice faci. De fapt e un capitol esențial în cartea mea, Fun & Fearless Leaderhip, numit Compassionate Radical Honesty.

Cum treci de aceste probleme? Pe lângă sfaturile punctuale de mai sus, acceptă faptul că vei greși, nu te frustra, dar nici nu te demotiva, continuă, repetă, insistă, încearcă, în fiecare zi, și vei ajunge să ai aceste aspecte confortabil sub control.

Încă 3 principii

Odată ce stăpânești primele 3 principii, mai adaugă-le și pe acestea, care într-un anume fel nuanțează și adaugă un anume grad de sofisticare:

 1. Nu supraplanifica

 2. Negociază, comunică

 3. Urmează-ți ritmul natural

Nu supraplanifica”. Ce înseamnă asta? Scopul nu este să ajungi să planifici zeci și sute de mici task-uri, de furnici. Ideea este să ai liste și să planifici acele câteva lucruri care contează. Țânțarii vin oricum peste tine, scapi de care poți, de care nu, te adaptezi. Nu încerca să-ți programezi fiecare minut al zilei. Ideea e să conduci tu lista, nu să ajungă ea să te conducă pe tine.

Negociază, comunică”. Am discutat deja despre asta mai sus. Important de ținut minte că efortul de a ne disciplina, atunci când lucrăm în echipă, nu e doar un efort ingineresc de organizare, este și un efort social de comunicare, negociere și feedback.

Urmează-ți ritmul natural”. Ce înseamnă asta? Pe măsură ce te cunoști mai bine, o să-ți dai seama când și la ce ești bun. Ești matinal? Atunci pune munca grea, dificilă, creativă, dimineața, când ai maxim de energie. Eu sunt invers, dimineața prefer lucruri relativ simple, așa că dacă pot pun munca repetitivă și mai puțin creativă în prima parte a zilei, iară lucrurile cele mai inovative în general ajung chiar seara la un pahar de ceva, când mă simt eu cel mai bine și liber cu gândurile mele. Dacă ești introvert, atunci separă-ți cât mai bine interacțiunile de munca intelectuală complexă, pentru că interacțiunile te vor obosi (chiar și cele pozitive). Sunt multe asemenea tips & tricks de a fi atent la ritmul, natura și energia ta, observă-te și învață.

Uneltele disciplinei

 1. Lista săptămânală

 2. Lista zilnică

 3. Calendarul

 4. Carnețelul

 5. Focusul

Lista săptămânală”. O listă cu 5-7 chestiuni mari, importante, pe care o faci la începutul săptămânii, la nivel de o frază pe item, nu vorbim de gantt chart-uri. Simplu, clar. Estimează ca această listă să nu-ți ia mai mult de 50% din timpul de muncă din săptămână, pentru că restul va fi necesar pentru imprevizivil, pentru neașteptat. 50% e un procent orientativ, poate fi mai mare sau mai mic, depinde de natura job-ului tău. Eu țintesc la 75% pentru că am destul de mult control asupra muncii mele. Un junior poate va avea mai puțin control, și poate 80% din munca sa va fi deja planificată pentru el. Lista mea este în Notes (un fel de Notepad), se sincronizează automat pe Mac și iPhone. Uneori o trec și pe carnet, în trecut o aveam doar pe carnet, iară înainte de asta am folosit diverse aplicații, însă am ajuns la Notes pentru că e simplu și cumva mă forțeză să o țin curată. Aplicațiile de task management cu tot felul de features uneori au un efect pervers pentru că făcând așa de ușor creearea de task-uri, ajungi să adaugi prea multe, prea granulare, prea detaliate, nu mai reușești să te ții de ele, te demotivezi și renunți la tot sistemul.

Lista zilnică”. Neapărat dimineața, primul lucru, înainte de orice altă muncă. Te uiți la calendar și vezi dacă ai timp liber, te uiți la lista săptămânală și iei de acolo ce crezi că poți face azi. Tot simplu, dar la următorul nivel de detaliu. Poate dintr-un item de pe lista săptămânalâ identifici doar prima parte, și o treci pe aceeia.

Calendarul”. Imediat ce un item, de orice fel, capată o zi și o oră, îl pui în calendar. Vorbești cu cineva și vă puneți de acord că vă vedeți joi la 12:00, imediat ce închizi telefonul, pui în calendar joi la 12:00, atunci, nu mai tâziu. Îți faci lista săptămânală și poți/vreo ca prima parte a lui miercuri să o petreci pe un anume item, lucrând la ceva? Pui atunci în calendar asta. Scopul este ca în orice moment, dacă te întreb când ne putem vedea de exemplu, calendarul tău să fie de încredere, să nu-mi zici marți la 11 și dupa aia să-ți dai seama că de fapt marți la 11 ai promis deja altcuiva ceva. La fel, când mergi prin birou și te întrebi dacă ai de făcut ceva până la o anume oră/dată, sau ai o anume întâlnire, scoți telefonul și e acolo. Dacă nu e acolo, atunci nu e.

Carnețelul”. Eu umblu mai întotdeauna cu un carnet, fizic, de hârtie, la mine. Lista zilnică e aici, carnețel, și doar pe carnețel. Când am o discuție, iau notițe în carnețel. Nu poți să iei notițe când vorbești cu cineva, sau chiar la o ședință, pe laptop sau pe telefon. E nepoliticos, lumea rămâne cu impresie că nu ai fost atent, că ai stat și ai tastat. Cu un carnețel însă, nu se simte așa, plus că scrisul de mână va avea și un efect mnemonic pozitiv.

Focusul”. Multi tasking-ul e uneori necesar, dar adeseori e fals și nociv. Te apuci de lucrat la ceva, după două minute apare iconița de new mail, dai click pe ia, te oprești din ce făceai, citești mailul, răspunzi, nici nu apuci să răspunzi bine că te caută careva pe slack, te uiți și acolo două minute, mai sună și telefonul și tot așa. Ieși seara la țigară și te lauzi cât de ocupat ai fost doamne, nici să mănânci bine nu ai apucat. Te întreb ce anume ai făcut, nu prea știi ce să zici. Ești obosit, te cred, și probabil ai făcut și ceva bine, dar sigur nu cât puteai, pentru că ai sărit din mail în chat în telefon în mail. Tehnica pomodoro e un bun început: intervale de 25 de mininute în care faci un lucru și doar acel lucru: nu răspunzi la mail, nu te uiți în chat, nu dai alt tab, pui telefonul pe mute.

edited.jpg

Creativitatea

Creativitatea, pe cât de diferită e cumva de eficiență, pe atât de bine merge mână în mână cu disciplina. Aș merge până la a zice că creativitatea fără disciplină nu dă la fel de multe fructe precum creativitatea disciplinată, deși da, desigur, este o anume artă aici în a nu o sufoca. Vedem cum.

Principiile creativității

 1. Fă-ți timp pentru creativitate: creativitatea este actul de a planifica pentru un rezultat necunoscut

 2. Urmează-ți starea de spirit

 3. Suspendă ROI-ul

 4. Du-te după iepure

Fă-ți timp pentru creativitate”. Creativitatea are uneori nevoie de spațiu, temporal, mental, energetic. Blochează-ți intervale de timp pentru gândire. Planifică să ieși din birou să mergi puțin prin parc. Oprește-te dimineața la o cafea în drum spre muncă și nu citi încă mailurile, doar gândește-te așa la ce faci. Discută cu oameni interesanți cu care nu ai nimic de discutat concret.

Urmează-ți starea de spirit”. Mai mult decât la altceva, trebuie să profiți de momentele alea când te simți creativ, când parcă se fac conexiunile, se deschide mintea și ai teren fertil de gândire. Dacă simți că azi ești creativ dar în calendar aveai niște task-uri de rutină, vezi dacă cumva poți să le muți și profită azi de afluxul de creativitate.

Suspendă ROI-ul”. Când ești creativ, trebuie să fii dispus să uiți, temporar, de constrângerile zilei, pentru a putea gândi soluții alternative, a face conexiuni laterale, a imagina alte scenarii. Discuțiile creative nu au agendă strictă, nu te oprești la fiecare 5 minute să zici că ar costa puțin cam mult, sau că ar fi puțin cam dificil. Poți lua decizia asta la sfârșit, că totuși nu se merită, dar pe moment trebuie să dai puțin drumul la minte, să nu te blochezi în toate obstacolele operaționale.

Du-te după iepure”. Alice s-a aruncat după iepure și a ajuns în Țara Minunilor. Suspendă-ți temporar scepticismul, du-te după idei aparent nebune, urmează fire logice neintutive, vezi unde duc. Da, majoritatea nu vor duce nicăieri, dar trebuie să le urmezi oricum, pentru că dacă nu dedici deloc timp aparent absurdului, te condamni la predictibilitate.

Uneltele creativității

 1. Pleacă

 2. Scrie, mâzgâlește, desenează

 3. Muzică, artă

 4. Experiențe neobișnuite

 5. Discuții fără scop

Pleacă”. Ieși din birou, du-te până jos, mergi până la geam, du-te până la cafenea.

Scrie, mâzgâlește, desenează”. Pune pe foaie cum ar fi ideea aia, ce ar fi dacă, desenează schema aia, fă o listă “dacă”.

Muzică, artă”. Ascultă muzică, du-te la film, du-te la teatru.

Experiențe neobișnuite”. Fă ce nu faci de obicei, seara, în weekend, la muncă. Mergi pe jos. Mănâncă ceva nou. Îmbracă-te altfel.

Discuții fără scop”. Discută cu oameni interesanți, chiar dacă nu ai ceva concret de discutat. Fii curios, observă, învață ceva din orice și de la oricine.

Na, cam asta e. Spor, răbdare și perseverență să ai, că eu zic că merită.

P.S.: un tabel foarte interesant care sumarizează rutinele zilnice ale unor oameni creativi faimoși.