Despre Strategie

Strategie, unul din cuvintele acelea pe care le spui în timp ce te lași puțin pe spate în scaun și-ți umfli imperceptibil pieptul, sau motivul pe care ți-l dă CEO-ul atunci când descalecă o dată pe an la petrecerea firmei și vine și-ți explică de ce nu se poate face ceva. Avem nevoie de strategie... Strategia noastră este să... Strategic vorbind…

Ce-i aia strategie, cine are nevoie de ea, la ce ajută și în ce constă? Azi demistificăm subiectul, vedem cu ce se mănâncă, ce-i real și ce-i PR, de unde să începi, și o vom face jucând un joc.

Încălcând legea fundamentală a acronimului (alege întâi un acronim frumos și apoi vezi tu ce înseamnă), modelul pe care-l vom urma l-am numit FDPICATMMVEARA: Focus, Decizii, Plan, Informare & Dezinformare, Competitivitate, Adaptabilitate, Timing, Macro și Micro, Economia Atenției, Reziliența și Antrenamentul.

Nu te teme, nu trebuie să ții minte asta :)

Starcraft

Screenshot 2019-05-26 at 14.39.04.png

Vom discuta despre strategie jucând Starcraft, un joc din categoria numită “real time strategy”, unde trebuie să aduni resurse, să construiești capacități de producție și să-ți faci o armată, toate acestea în timp ce concurenții fac același lucru și te atacă. Sunt zeci de feluri de clădiri și unități, cu diverse atribute, avantaje și dezavantaje, și sute de opțiuni în a decide ce faci, când faci, funcție de planul tău dar și de ce fac concurenții. Starcraft este jucat atât de amatori, dar și de profesioniști, în turnee cu premii de sute de mii de dolari. Să nu înțelegeți că aș fi eu maestru la Stracraft, dar e plăcerea mea să joc când apuc, și pentru unii dintre noi, o anume generație, am crescut cu Starcraft, prima vesiune fiind din din ‘98. Era o perioadă când dacă intrai la întâmplare într-o cameră din T19, era un pariu sigur că măcar unu sau doi jucau Starcraft, la orice oră din zi sau noapte. Astea fiind zise, voi da exemple de business, nu e un tutorial de Stracraft, nu trebuie să știi să joci sau să-ți placă să joci, îl folosesc doar pentru ilustrarea conceptelor. Evident că un joc, chiar și unul atât de complex ca Starcraft, e mai limitat în opțiuni decât realitatea, de exemplu Starcraft e întotdeauna competitiv și întotdeauna zero sum game, dar pe de altă parte ajută foarte bine la exemplificarea unor concepte care altfel ar părea poate prea abstracte sau prea vagi.

De asemenea, nu vorbesc aici despre execuția strategiei, despre comunicarea ei, motivarea oamenilor, lucruri de altfel absolut esențiale, dar azi doar despre formularea strategiei, trecând prin câteva principii general aplicabile.

Hai să începem.

tiv8uek9g1buyhevnhzo.gif


Focus

Când ești în joc, te gândești la joc. Mi s-a întâmplat să apăs butonul de start și cât găsește un adversar și începe jocul să mă uit pe telefon sau să mă gândesc la ceva, și deodată mă trezesc că am început și nu am văzut cu cine joc, și deja sunt în urmă și trebuie să mă adun.

Când ești în joc, te gândești la joc. Când ești într-o discuție, te gândești la discuție. Când te apuci de ceva, te apuci cu totul.

Decizii

Deciziile încep din momentul zero și nu se opresc niciodată. Cu ce joci? La Starcraft sunt 3 rase dintre care poți alege, cu alte unități, alte avantaje și dezavantaje. Ce faci prima dată, unde investești, cu ce continui.

Sunt două feluri de a lua decizii (TBD illustrate): cât mai repede, sau cât mai încet. Cât mai repede pentru eficiență și o cultură a acțiunii, cât mai încet, în ultimul moment posibil, pentru a maximiza timpul de informare și analiză. Decide repede în situații ambigue și schimbătoare și decide cu scopul învățării, adică prin acțiunea pe care o faci să afli mai multe și imediat treci la următoarea decizie. Decide încet în situații unde costul deciziei e mare și precizia necesară la fel. Când scoți un web app decizi repede și des, testezi, eșuezi, mergi mai departe. Când scoți un medicament nou, te gândești mai mult.

A decide repede nu înseamnă a decide panicat sau bezmetic. Este un calm în furtună, un fel de a te grăbi încet pe care trebuie să ți-l dezvolți.

Plan

Planul e proactivitatea ta, e inițiativa, e garanția că nu vei fi doar reactiv la ce fac alții. Eu aici am decis că merg pe unități aeriene, știu ce unități și câte fac înainte de primul atac. Sigur, e posibil să se întâmple multe și să trebuiască să schime, de fapt, e aproape sigur că ceva se va schimba, dar tot am un plan, nu am luat-o aiurea în prima direcție unde am deschis ochii. Care-s primele mișcări, care-s riscurile, care-i scopul final?

Ideal, vrei un plan care e și detaliat dar și flexibil în același timp, dar de multe ori nu e posibil, și atunci te adaptezi după modul de decizie. Dacă lucrezi cu decizii rapide, atunci faci un plan sumar, principial, cu înțelegerea că va trebui sa-l adaptezi continuu.

Informare & dezinformare

În Starcraft, unul dintre cele mai importante lucruri e să te informezi despre ce face adversarul. Dacă ei o pornesc pe o anume cale tehnologică și producție de unități, trebuie să te asiguri că ai unitățile care sunt eficiente împotriva lor. Mai încolo, când deja au armată, trebuie să știi unde e armata, dacă vine spre tine, cum se extinde, ce mai construiește. La fel cum te informezi, încerci să-l împiedici pe celălalt din a se informa despre tine, fie prin a-i bloca accesul la tine în bază, fie prin a construi unele clădiri în locuri neașteptate, sperând că nu se va uita acolo, fie începând construcția unei clădiri doar cât să vadă el, renunțând imediat ce pleacă și mergând în altă direcție tehnologică.

La fel și în business, trebuie să știi ce se întâmplă în echipă, în firmă, în piață. Dezinformarea concurenței are rolul ei, însă nu trebuie supraevaluată. E mai importantă, ca în Starcraft, în contextele acelea de concurență foarte directă, cum ar fi că Apple și Samsung ambele scot un telefon și se poziționează ca produse echivalente, însă în alte feluri de concurență, mai puțin directă, e mai important să-și urmezi tu planul decât să te adaptezi la fiecare mișcare a altora. Altfel spus, reacționăm la ce face concurența, reacționăm la schimbări în piață, dar nu supra-reacționăm panicați, aruncând pe geam un plan bun la primul semn că s-ar putea să nu meargă. E un balans aici, nici nu vrei să ai ochelari de cal, dar nici nu vrei, cum spunea Machiavelli, să ajungă să-ți fie frică și de propria umbră.

Competitivitate

Sunt mai multe feluri de a concura. În Starcraft, o strategie greedy e când investești mult la început în infrastructură ca să-ți dezvolți o capacitate de producție care, mai încolo, va putea produce multe unități de nivel înalt. Este vulnerabilă însă în fața unei strategii agresive, adică cineva care face repede un număr relativ mic de unități de bază și atacă, și atunci degeaba ai tu toată infrastructura pregătită pentru viitor dacă nu ai încă unități cu care să te aperi acum ca să prinzi acel viitor. Pe de altă parte, dacă cumva atacul celui agresiv eșuează, atunci rămâne descoperit, pentru că acasă nu prea are cu ce continua, că nu a investit. În piețele foarte dinamice, ca în Starcraft, nu poți fi prea greedy, prea așezat, că te mănâncă aia agresivi. În piețe mai stabile, mai reglementate, firmele tind să fie mai greedy, adună resurse, construiesc infrastructuri, și ies mai rar pe piață cu noi produse. La fel și într-o echipă, când ai de făcut ceva rapid nu poți să investești prea mult timp în a “consolida” echipa, trebuie să ieși la atac și să faci ceva, consolidând pe parcurs.

Strategiile care sunt atât de agresive încât dacă nu-ți ies rămâni fără nicio bariantă de backup încât și ai pierdut tot jocul se numesc strategii all in.

Adaptabilitate

Când e cazul, trebuie să-ți schimbi planul fără ezitare. E uimitor cât de mulți oameni, în Starcraft, și în business, află noi informații care schimbă semnificativ datele problemei, dar nu-și schimbă planul. Oamenii nu sunt proști, dar sunt oameni, și noi oamenii în general facem asta din două motive. Primul este sunk cost bias, tendința de a renunța cu greu la ceea ce am făcut deja, că am investit, e greu să arunci, chiar dacă asta e cea mai logică decizie, și doi, nu suntem destul de antrenați. Când faci ceva la maximul tău de competență, te solicită atât de mult doar să faci și nu mai ai capacitate mentală să schimbi direcția, ca un șofer novice care se consumă doar pe a conduce mașina și uită să aleagă ruta cea mai bună.

Timing

În Starcraft, ai posibilitatea de a face upgrade-uri, adică de a crește cu puțin capacitatea de atac și apărarea a unităților tale. Dacă la începutul unui joc reușești să hărțuiești adversarul și să-i întârzii upgrade-ul cu 20 de secunde, asta înseamnă că va veni un moment, câteva minute mai târziu când, pentru 20 de secunde, unitățile tale vor avea un avantaj asupra unităților lui și fix în acel moment ar trebui să ataci, nu mai devreme și nu mai târziu.

La fel și în business, poți să ai un produs foarte bun, dar dacă e prea devreme, sau prea târziu, nu va avea succes. Ce înseamnă prea devreme? Înseamnă fie că tehnologia nu e încă acolo, fie piața nu e încă acolo.

Macro și micro

În Starcraft, macro e “the big picture”: să aduni destule resurse, să ai un plan, să construiești destul capacitate de producție, să îți construiești, în timp, armata pe care o vrei. Micro e atenția la detaliu. Într-un anume moment, o unitate controlată cu grijă, într-un anume moment, într-un anume loc, poate avea un impact major.

La fel și în business. Ce-i mai important, macro, să ai cele 5 echipe, sau micro, să ai acel developer de C++ super bun de care ai nevoie fix unde ai nevoie? Să scoți produsul în cantități suficiente pe piață, sau atenția la câteva detalii esențiale?

Ambele contează, și o caracteristică a multor lideri de succes este că pot să aibă o viziune și macro și micro, și pot conecta foarte bine impactul unor detalii la poza mare și invers.

Viteză

În Starcraft, care și în business, totul se mișcă foarte repede și nimeni nu stă pe loc. Nu ai luxul să te oprești, și nu ai luxul ineficienței, pentru că vei fi depășit de alții. Da, grăbește-te încet zice vorba, adică grăbește-te în timp ce reușești să-ți păstrezi calmul și perspectiva, dar grăbește-te.

Economia atenției

Se întâmplâ atât de multe lucruri deodată, ai vrea să faci atât de multe chestii, dar nu poți, ai o limită. În Starcraft, o măsurătoare cheie e Actions Per Minute, câte acțiuni (comenzi de mișcare, construție etc) face un jucător pe minut, cu pro gamerii ajungând la medii de 400 sau mai mult, și schimbând ecranul de 60 de ori pe minut, pentru a vedea ce se întâmplă în diverse zone ale hărții.

În business, termenul specific este de economia atenției. Atenția, timpul, energia ta, sunt resurse limitate, ca și banii, echipamentele sau orice altceva, și trebuie folosite cu cap. Pe ce alegi să te concentrezi și pe ce nu, ce merită atenția ta și ce poate fi lăsa să fie, sau delegat, sunt decizii pe cere le iei constant și e important, atunci când gândești o strategie, și te gândești și la cum o vei pune în aplicare, la care sunt aspectele pe care va trebuie să te concentrezi, care vor fi lucrurile cele mai importante și cât din energia ta și a echipei tale o vor consuma.

Reziliența

The best-laid plans of mice and men often go awry, zice poetul. Oricât de bine te pregătești, oricât de atent ești, vrei greși sau altul va fi pur și simplu mai bun ca tine într-un anume moment. De multe ori, victoria vine din capacitatea de a te replia și continui. Cum spunea Ben Horowitz, fondatorii de firme de succes răspundeau cel mai des la întrebarea “care a fost secretul tău?” că răspundeau cu “nu am renunțat”.

Antrenamentul

Care sunt acțiunile, zonele din strategia ta care te vor duce pe tine și echipa ta la limitele competențelor, a fricilor și slăbiciunilor tale? Identifică-le și pregătește-te pentru ele, caută moduri de a experimenta și testa, astfel încât atunci când ajungi la “meciul” cel mare să fii deja antrenat pentru el.

Cam atât cu strategia pe modelul FDPICATMMVEARA: Focus, decizii, plan, informații, competivitate, adaptabilitate, timing, macri și micro, viteza, economia atenției, reziliența și antrenamentul.

Spor la jocuri, de orice fel o fi ele ;) Pe data viitoare